Jdi na obsah Jdi na menu
 


Geochelone elegans

4. 7. 2014

Želva hvězdnatá

Rozšíření: Od jižního Pakistánu přes celou Indii, Srí Lanka (Cejlon)

Karapax: 28 cm

Jedná se o atraktivní želvu. Na černém podkladu je každý ze štítků ozdobený přibližně osmi světlými, nejčastěji žlutými paprsky, vybíhajícími ze světlého středu. Kresba bývá velmi výrazná a pokračuje i na plastronu. Neobvyklou zvláštností tohoto druhu je tvar krunýře, u dospělých jedinců jednotlivé štítky postupně vytvářejí hrboly, které jsou u ostatních želv projevem rachitidy. 

V přírodních podmínkách obývá spíše horké savany, ale i vlhčí lesnaté lokality. Tyto želvy potřebují přístup ke zdroji vody na pití i ke koupání. 

Samice bývají až o polovinu větší než stejně staří dospělí samci.

Potrava je smíšená, v přírodě podle místa výskytu, v zajetí ovoce, zelenina, tráva, pampelišky, a jako většina suchozemských želv maso.

Pro zdárné rozmnožování musíme vytvořit přírodní podmínky, zejména střídání sušších a vlhčích období. V přírodě dochází k páření od června do října. Snůšky vajec od dubna do prosince, počet vajec od 3 do 10. Inkubace trvá kolem 150 dnů. 

Nezimuje se.

V mém chovu mam 2 samce 2014 a 15 , které jsem zakoupil cca 2 měsíce po inkubaci . Velmi dobře prospívají a plánuji zakoupit alespoň jednu samici .