Jdi na obsah Jdi na menu
 


Testudo graeca

30. 6. 2014

Želva žlutohnědá

Rozšíření: jihozápadní a jihovýchodní Evropa ( Španělsko a Balkán), jihozápadní Asie, severní Afrika.

Karapax: 30cm

Testudo graeca se zbarvením i vzhledem velmi podobá druhu Testudo hermanni, proto jsou často zaměňovány. Testudo graeca má rohovinové výrůstky na zadních stehnech, nepárový ocasní štítek ( scutum supracaudalia), ocas bez rohovinového trnu. Je masivní, má vroubkovaný karapax, který je většinou žlutohnědý, buď s černou kresbou, nebo i bez ní.

Má ráda suchá, křovinatá, kamenitá stanoviště. Potravou jsou listy, různé druhy rostlin, ale žere i sarančata, brouky, plže, dešťovky a podobně jako Testudo hermanni i výkaly.

Ze zimního spánku se probouzí v dubnu, kdy se také páří. Koncem června nebo začátkem července samice klade ve třech snáškách 4 až 11 vajec. Mláďata se líhnou v září až říjnu. Inkubační doba je 78 až 81 dní. V chladnějších oblastech se líhnutí protáhne, mláďata se mohou dokonce líhnout až na jaře následujícího roku. Dospívají ve věku 12 až 14 let.

Dožívá se 90 až 100 let, ale žili i jedinci staří 120 let. Za války se tento druh dovážel do střední Evropy jako potravina; lidé je však nejedli, ale chovali je pro potěšení. V Řecku nejsou oblíbené, protože působí škody na polích a v zahrádkách.

Chov v zajetí a potrava jsou stejné jako u Testudo hermanni. Testudo graeca je choulostivější na chladno.

 
 

 


Poslední fotografie


Facebook


Archiv

Kalendář
<< únor / 2019 >>