Jdi na obsah Jdi na menu
 


Testudo horsfieldii

29. 6. 2014

Želva čtyřprstá

Rozšíření: Ruská část Asie ve východní oblasti Kaspického moře a Turkménie, Írán, Afgánistán a severní část západního Pákistánu.

Karapax: 20 cm

Karapax je téměř kruhovitý, poměrně nízký, uprostřed více plochý. Má žluté nebo hnědavé zbarvení a je pokryt černými skvrnami. Na předních a zadních končetinách má po čtyřech prstech. Ocas samců je delší než ocas samic.

Obývá písčité i hlinité pustiny, vystupuje až do výšky 1200 m nad mořem. Zřídka obývá pole a sady. V červnu, kdy zelené rostliny usychají, upadá želva čtyřprstá do letního spánku, který obvykle přechází do zimního. Probouzí se v březnu a během několika dní se páří.

Samice kladou od dubna do června ve dvou až třech snáškách po 2 až 6 oválných bílých vejcích. Mladé samice kladou jen 2 vejce. Inkubační doba je 80 až 110 dní. Mláďata přezimují v zemi a objevují se na jaře příštího roku. Pohlavní zralosti dosahují ve věku 10 let.

Živí se různými bylinami, zemědělskými plodinami, ale i rostlinami pro hospodářská zvířata jedovatými, brouky, ptačím trusem, kostmi zvířat apod... Pije nejen sladkou, ale i slanou vodu.

Je aktivní ve dne. Chováme ji v teráriu s teplotou 25 až 30°C. Protože hrabe a dobře šplhá, měla by v teráriu být 20 až 30cm vrstva písku nebo vhodně upravené brlohy. Ve venkovním teráriu ji můžeme chovat po celé léto. Při déletrvajícím ochlazení ji přenášíme do místnosti, neboť je citlivá na chladno a vlhko.

V zajetí je téměř býložravá, žere salát, smetánku (hlavně květy), rajčata, okurky a jiné druhy ovoce a zeleniny.

 Její odchov byl vícekrát úspěšný. 

 Zazimovává se.