Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sternotherus odoratus

28. 12. 2014

Klapavka obecná

Původ: od jihovýchodní Kanady, přes východ USA až na Floridu

Velikost: 10 cm

Poměrně velká hlava a měkké části těla jsou skvrnitě černé, na každé straně hlavy je úzký pásek začínající u nosní dírky a končící na krku, na bradě má dva výrůstky. Karapax je hladký, klenutý, světle hnědý nebo tmavohnědý, skvrnitý nebo bez skvrn, plastron je žlutohnědý, samci mají užší plastron než samice, mají také delší ocas, zakončený rohovinovým trnem. Tyto želvy mají párovou žlázu, vylučující pižmo, při častější manipulaci se tento jev omezuje.

Klapavka obývá měkká dna stojatých a pomalu tekoucích vod, rybníky a malé vodní toky s bahnitým dnem.Vzácně plave, častěji leze po dně a hledá potravu, běhá a šplhá po kořenech a kamenech.

Podmínky chovu: chováme ji v akvateráriích 100x40x50 cm, s malou souší, hloubka vody 25-30 cm pro dospělé jedince, 10-15 cm pro mladé želvy, teplota vody asi 25 °C, teplota vzduchu 26-27 °C, umožníme přístup denního světla, teplou koupel s přísunem UV záření pod vodou, dno s vrstvou písku 2 cm, ve vodě pomoc pro šplhání a tmavé úkryty (korková roura) se snadným přístupem k hladině vody.Přes léto ji můžeme i v našich podmínkách chovat v zahradním bazénku.

V období zimy je zahrabaná v bahně dna.

Páry mimo období rozmnožování chováme raději odděleně, snůška 2-4 vejce, inkubace 80 dnů, mláďata o vel. cca 20 mm.

Potrava: malé ryby, vodní hmyz, červi, rybí jikry, hovězí maso, srdce, vodní plži, nitěnky, perloočky. Je neustále při chuti, proto dáváme pozor na překrmení. 

 
 

 


Poslední fotografie


Facebook


Archiv

Kalendář
<< prosinec / 2018 >>